U bent hier

Verder springen

Hieronder vind je de weg naar andere sites met oefeningen die je kunnen helpen om de leerinhouden van wiskunde te verwerven. De link opent de site op dit tabblad, je verlaat deze website. Als je de bijbehorende kikker kiest, opent de site in een nieuw tabblad en kan je gemakkelijk terugkomen. Welkom thuis!

(De kikker komt van de website van natuurfotograaf Paul Van Hoof.)

kikker

Beter rekenen, het is een nobel doel! Op deze website kan je inschrijven om dagelijks een wiskunde-oefening in je brievenbus te krijgen. Je kan kiezen tussen 3 niveaus, en je kan makkelijk je antwoorden controleren. Prima keuze om de wiskundespier opgewarmd te houden. 

Volg de kikker of vul in je adresbalk:  https://www.beterrekenen.nl/website/index.php?pag=1

kikker

https://www.123test.nl/  is een schitterende site die veel testen aanbiedt. Je vindt er oefenmateriaal voor de rekentest van CITO, dat is een test op het einde van het basisonderwijs in Nederland. Op basis van deze test worden leerlingen geselecteerd voor verdere studies met weinig, veel of moeilijke wiskunde.

Het oefenmateriaal is zeker ook nuttig in de Vlaamse lerarenopleiding! Daarnaast zijn er veel intelligentietesten waar je patronen moet vinden, met letters, cijfers of vormen. Het beste oefenmateriaal vind je bij de studietests en bij de IQ-tests. Diepgaande analyse van de antwoorden is voor de betalende klanten, maar je kan wel zien of je antwoorden juist waren. (Als je fout antwoordde, zie je niet altijd het antwoord dat wel juist was.) Deze site is zeker een bezoekje waard. 

kikker

http://users.telenet.be/wiskundewereld/index.html is een goede oefensite van de eerste graad in een secundaire school, en biedt veel oefeningen over rekenvaardigheden heel gestructureerd aan. Een heel nuttige site.

kikker

De Khan Academy is een instituut dat online veel leerinhouden aanbiedt in korte filmpjes. Vrijwilligers maken filmpjes, maar er is een kwaliteitscontrole voor het gepubliceerde materiaal.

De internationale site vind je hier: https://www.khanacademy.org/math (en je kan de math weghalen in het adres om het andere aanbod te zien), de Nederlandstalige site is hier: https://nl.khanacademy.org/.

De Nederlandstalige groep zoekt vaak vrijwilligers om hun Engelse filmpjes in het Nederlands te vertalen. Zij organiseren hiervoor vertaaldagen.

kikker Een duitstalige site met oefeningen om patronen verder te zetten. Er zijn twee moeilijkheidsgraden. https://www.fibonicci.com/de/figurenreihen/
kikkersprong http://www.fisme.science.uu.nl/publicaties/subsets/rekenmaar/ is een website van het Freudenthal instituut, een deel van de Universiteit Utrecht. Je kan uit veel verschillende oefeningen kiezen, maar de meeste oefeningen vereisen recente versies van Flash en Java. De oefeningen zijn gemaakt voor leerlingen, je kan dat onthouden voor differentiatie in wiskundelessen die je zelf geeft. 

http://www.puzzlepicnic.com is een site met heel veel puzzels, met antwoorden erbij. De taalinstelling geeft je de keuze voor Nederlands.

Puzzels voelen voor leerlingen - en studenten - soms minder aan als wiskunde, maar voor een goede puzzel gebruik je vaardigheden die je ook nodig hebt voor wiskundige problemen. Op deze site vind je puzzels van verschillende auteurs en in verschillende moeilijkheidsgraden. Als je de opgave van een puzzelsoort niet meteen begrijpt kan je ook de oplossing bekijken (onder 'controleer') en de regels van de puzzel zo gemakkelijker uitzoeken.  

Probeer maar eens, kies eerst een paar puzzelsoorten die je prettig vindt in een lage moeilijkheidsgraad, daarna kan je ook grotere uitdagingen zoeken. 

kikker Braingymmer (https://www.braingymmer.com/nl)  is een betalende site die veel oefeningen gratis aanbiedt. Het zijn niet allemaal wiskunde-oefeningen, maar vaak wel. Je oefent hier veel vaardigheden die je in wiskunde ook vooruit helpen. 
kikker

Op deze bladzijde kies je oefeningen, en heb je de mogelijkheid om deze af te drukken, daarna kan je de antwoorden ook afdukken. 

http://www.sommenprinter.nl/

kikker

http://www.kabage.be/ict/e-wis5.html - Op deze plaats vind je oefeningen voor wiskunde in het vijfde leerjaar. Het is een erg instrumentele site, maar ze biedt veel oefeningen die kunnen helpen om je rekenspier weer soepel te maken.

Net als dit tabblad laat de site je springen naar andere sites met oefeningen. 

kikker

http://users.telenet.be/kabaja/rekenen.htm

Een uitgebreide site met veel keuze en oefeningen over alle domeinen van wiskunde, met zelfcorrectie. De kwaliteit van de oefeningen is hoog, maar niet steeds onberispelijk. Er zitten af en toe wat onnauwkeurigheden in de antwoorden.

kikker

http://www.handigmetgetallen.nl/

Op deze site vind je versies van Nederlandse eindtoetsen van de basisschool, de rijen hieronder geven aparte toetsen en de antwoordbladen erbij. 

De site hoort bij een wiskundemethode voor de lerarenopleiding in Nederland. 

kikker

Hier kies je oefeningen op rekenvaardigheden van de lagere school, vooral wiskunde A, maar enkele rubrieken van wiskunde B. 

https://www.rekenen-oefenen.nl/rekenen-groep-8#

kikker

Deze site is minder een oefensite voor jezelf, het is een plaats waar heel veel rekenspelletjes staan die je kan gebruiken in de lagere school. Als je zelf kinderen hebt van de leeftijd van je leerlingen, is het een site met een dubbel doel - maar ook voor de leerkracht alleen is het een heel zinvolle bron. 

http://rekenenistop.blogspot.com/p/frida.html

   
   
   
kikker  kikker  kikkerpoel  kikker 
kikker

Net als deze site, bieden veel lagere scholen oefeningen aan op een overzichtspagina.

Deze juf heeft een heel overzichtelijke pagina voor verschillende domeinen van wiskunde - en ook andere leergebieden. 

http://juf-benedicte.weebly.com/getallen.html

kikker

http://www.wiskundewijzer.com

Hier vind je instructiefilmpjes en herhalingsoefeningen, soms op het abstractieniveau van het secundair onderwijs, maar dat is voor 'basiskennis' natuurlijk geen bezwaar.