Zelfstudie

Kennismaking

Om kennis te maken met de website kan je er eens doorbladeren en hier en daar iets aanklikken. Dat is een goed idee als je de eerste keer kijkt. Als je de website wil gebruiken om te leren moet je meer doen: studeren vraagt inspanning. Je moet dan beginnen bij het begin en je hebt hulpmiddelen nodig om het leren mogelijk te maken.

 

Kladblad en bron

Deze site is een leermiddel voor zelfstudie, en je kan hier alleen mee leren als je zelf inspanningen levert. Een kladblad is onmisbaar als je studeert, zorg dat je er enkele bij de hand hebt. (Je weet dat een kladblad niet hetzelfde is als een onbeschreven cursusblad. Denk zelf na over het verschil, en over de reden dat een kladblad hier beter is.) Neem een kladblad, als je dat nog niet bij je had. Als je naar de site komt voor atlas-oefeningen, dan heb je natuurlijk je atlas nodig.

Neem de Algemene Wereldatlas van Plantyn,editie 2012. 

 

Beginnen

Je hoeft niet alle oefeningen, van de eerste tot de laatste, te maken. Als je een vaardigheid beheerst kan je met die reeks stoppen. Je begint wel best aan het begin: vaak start een reeks met een korte uitleg bij de werkwijzer. Het is nuttig als je die leest, dan weet je wat er van je verwacht wordt in die reeks.

 

Hulp

Op de website vind je oefeningen die je zelf moet maken. Vaak zal je dit thuis doen, of op een plaats waar je niet meteen hulp kan vragen aan andere studenten of docenten. Wie een probleem tegenkomt, zal misschien snel geneigd zijn om te stoppen met oefenen. Dat is jammer, want je was begonnen, en volhouden is een prima manier om vooruit te geraken in je schoolwerk, en ook in het leven. Om je te helpen volhouden vind je op de website ook hulp. De informatie die jij op je kladblad moet schrijven voor de oefening, vind je op het kladblad. Vaak is het een eerste vorm van hulp, soms is het alles wat je moet doen. Het prentje komt van deze website: http://computertotaal.nl/

Soms bieden we je hulp die verder gaat dan het kladblad, je vindt ze dan onder deze hand. De afbeelding komt van deze plaats: http://imgkid.com/simple-hand-drawings.shtml en werd getekend door Chrissy Fellmeth.

Het antwoord op de vragen komt uit deze doos.

Als er bij deze prenten een lang stuk tekst hoort of als er figuren bij komen, dan opent er een document op een ander tabblad als je op de afbeelding klikt. Als de informatie op één tekstlijn past, komt er geen ander tabblad: dan zie je de tekst verschijnen als je met de muis over de afbeelding schuift. Je kan het hierboven proberen, elke afbeelding heeft een tekstlijn informatie als je de muis erboven zet. 

Deze afbeelding komt van een website van een Engels bedrijf (http://www.ceme.co.uk/). Dit bedrijf wil graag dat hun werknemers extra inspanningen doen voor kwaliteitsverbetering. Zij geven hiervoor een ‘Going the Extra Mile (GEM) Award’. 'Gem' is niet toevallig het Engelse woord voor 'edelsteen'. Je begrijpt dat dit geen inspanningen zijn die we standaard verwachten als je aan deze oefeningen werkt. Als je iets extra wil doen om snel goed te worden in dit domein van WO-ruimte, kan je ervoor kiezen om deze oefeningen of tips ook ter harte te nemen.

Nu ben je klaar om te beginnen. Veel succes.