U bent hier

Geschikt beeldmateriaal

"Wat is een boek nu zonder plaatjes?", vroeg Alice zich al af in 'Alice in wonderland'? (door Lewis Caroll)

 

Beelden

Beeldmateriaal is vaak een goed alternatief voor voorbeelden. Voorbeelden verduidelijken je tekst, beeldmateriaal doet dat ook, op een andere manier. Als je informatie schrijft voor (jonge) kinderen zijn illustraties onmisbaar. Kinderen lezen de prenten en de tekst.

Misschien ken je de eerste leesboekjes van Zonnekind, waar de tekst met één kers links op een dubbele bladzijde staat, en rechts hetzelfde verhaal met meer en langere woorden, bij de dubbele kers. Hier vind je een voorbeeld: de blauwe tekst onder de prent staat op de linkerbladzijde bij één kers. De tekst die in de boekjes bij de dubbele kers staat is hier zwart en staat naast de prent. Je kan goed zien dat de prent voor de eerste lezertjes een onmisbaar deel van het verhaal is. 

 

Plaats

Zorg dat beeldmateriaal recht en volledig op een pagina staat, en plaats het tussen de tekst waar het bij hoort. Dit kan eronder of erboven, dat hangt af van de opmaak van je document. Het beeld kan te groot zijn om tussen de tekst te zetten, of er kan naar verwezen worden op meerdere plaatsen in de tekst. Als een afbeelding niet tussen de tekst staat op de plaats waar ze hoort, moet er een duidelijke en eenduidige verwijzing bij staan. Zet je verwijzing kort bij de afbeelding, en voor alle figuren in de tekst op dezelfde plaats. 

Afbeeldingen moeten natuurlijk van onberispelijke kwaliteit zijn, knip (met een schaar of elektronisch) alle donkere kopieerranden van afbeeldingen die je gebruikt. 

 

Kennis (Kennis verwerven met beeldmateriaal)

Veel mensen verkiezen informatie die niet als een blok tekst wordt gepresenteerd. Soms kan je je zonder beelden ook niet goed voorstellen wat de schrijver bedoelt. Lees dit stukje over de strandbeesten van Theo Jansen: 

Tekst

De strandbeesten zijn grote dieren die zichzelf kunnen voortbewegen en die gemaakt zijn uit pvc-buizen, ze zijn in de loop van de jaren geëvolueerd. Ze kunnen inmiddels van richting veranderen en voelen of ze in mul zand terechtgekomen zijn, of in water. Ook de voortplanting is geregeld: Jansen zet overal ter wereld studenten aan de gang met de bouw van de beesten. 

Probeer je nu in je hoofd voor te stellen hoe zo'n strandbeest eruit ziet. 

 
Stilstaande beelden

En ga nu eens kijken. Langs deze doos ga je naar een webpagina met foto's van strandbeesten.

Had je dit gedacht?

 
Bewegende beelden

Het wordt nog mooier, als je de strandbeesten ziet bewegen. Met de volgende dozen ga je naar filmpjes van de beesten. Bedenk dat dit plastieken buizen zijn, er zit geen motor of computer in de beesten. Ze bewegen in de wind.

             

Je begrijpt ook waarom het beeldmateriaal op deze manier aangeboden wordt: je moest je eerst een voorstelling maken uit de beschrijving in woorden, daarna kijken naar een stilstaand beeld en dan naar een bewegend beeld. Beelden zijn vaak veel krachtiger dan woorden. Denk daar ook aan als je voor de klas staat. En, als je ooit de kans krijgt om deze beesten in werkelijkheid te zien, ... doen!

Deze man liet zich inspireren om in lego te beginnen. Hij geeft zijn bouwplannen erbij. 

 

 

Vaardigheden (Vaardigheden oefenen met beeldmateriaal)

Je kan je informatie dus versterken met beeldmateriaal. Ook vaardigheden kan je vaak beter aanleren met beeldmateriaal: (opeenvolgende) stilstaande beelden en bewegende beelden. 

Tekst

Een visgraatvlecht maken. Lees eerst de geschreven instructies. 

Stap 1

Pak je haar bij elkaar en verdeel het in twee gelijke delen. Je kamt het haar zorgvuldig uit voor een nette vlecht,  je kan er ook voor kiezen om met je handen te kammen zo krijg je een nonchalant effect.

Stap 2
Pak een streng haar vanuit de buitenkant en sla het bovenlangs naar de andere kant. Pak het nieuwe plukje samen met de rest van dat deel en trek het goed aan.
Mocht je een mooie elegante visgraat vlecht maken.

Stap 3
Herhaal de vorige stap, maar nu vanuit de andere kant op dezelfde manier. Deze stappen herhaal je, totdat jij vindt dat de vlecht lang genoeg is.

 

Stap 4
Als je de vlecht lang genoeg vindt, maak je de visgraatvlecht goed vast  met een elastiek.

Denk je dat je verder kan? Als je zelf korte haar hebt, kan je dit eens proberen bij iemand met langere haren. Maak van je campus een kapsalon!

 
Bewegende beelden

De doos hieronder stuurt je naar een website over haar. Als je meer hulp wil bij je vlecht, bekijk je het filmpje op een nieuw tabblad. Nu lukt het vast. 

Je kan ook rechtstreeks met deze link gaan, dan verlaat je deze website.

https://www.youtube.com/watch?v=RFj_5p3pfFs

 

 

Je kan hier weer naar de andere delen: