U bent hier

Boeken met techniek

We kunnen veel te weten komen over techiek uit boeken, dat spreekt vanzelf. Enkele heel uiteenlopende voorbeelden zijn:

  • 'Zo doe je dat - survival', van Joseph Pred (ISBN 978-90-8989-372-7)
  • 'Fred & Wilma in de vinexwijk' van Nienke Oosterbaan (ISBN 978-90-810-917-7-0)

en wat ouderwetser, maar even goed:

  • 'Hoe maak je bewegende dingen' van David Wickers en Sharon Finnmark (ISBN 90 229 4064 0)

Het zijn boeken over techniek en technieken, het verbaast niemand dat je er veel uit kan leren over techniek.

 

Er zijn ook heel wat leesboeken die veel technische informatie geven:

  • Laura Ingalls Wilder schreef kinderboeken die dat mooi illustreren. Je kan op het tabblad 'Het kleine huis' het begin lezen van 'Het kleine huis in het grote bos'. Dit is het eerste boek in een reeks van Laura Ingalls Wilder. Kinderen in de tweede helft van de lagere school kunnen het lezen. Als je voorleest kan het ook voor jongere kinderen.

 

  • John Flanagan schrijft ook kinderboeken, in de reeks 'Broederband' vind je heel veel technische beschrijvingen. Op dit tabblad vind je oefeningen voor studenten van de lerarenopleiding bij tekstfragmenten uit deze reeks.  

 

  • Alec Le Sueur verbleef geruime tijd in Tibet, en kon er merken dat de Tibetanen zuinig zijn met grondstoffen. 
 

Door de trillende autoruiten kon ik merkwaardige rechthoekige bootjes op de rivier onderscheiden. Tashi zag me ernaar kijken. 'Bootjes van yakhuid,' schreeuwt hij boven het geraas van de motor uit. Het schijnt dat elk deel van de yak gebruikt wordt. Om de bootjes waterdicht te maken, worden de huiden over een houten frame gespannen, aan elkaar genaaid met wol die van yakhaar wordt gesponnen, en vervolgens worden de naden ingesmeerd met yakboter. 

...

Het gebrek aan vaste brandstof in de vorm van hout is nauwelijks een probleem voor de Tibetanen, die over een prima vervanger beschikken: yakmest. De mest wordt overdag verzameld door jonge kinderen die in de heuvels kuddes schapen of yaks hoeden. Is er een prettiger tijdverdrijf denkbaar dan het verzamelen van elke yakdrol die je maar kunt vinden. Het klinkt in elk geval aantrekkelijker dan de hele dag in een klaslokaal te moeten doorbrengen. 

Als de kinderen 's avonds terugkeren met hun manden vol mest, is het gewoonlijk de vrouw des huizes, of een oudere zus, die tot taak heeft de grondstof te mengen met een beetje water en, indien voorradig, wat gerstestro. Het resultaat van deze huisvlijt wordt vervolgens in de vorm van koekjes op de witgepleisterde buitenmuren geplakt om te drogen in de zon. Zodra ze eenmaal kurkdroog zijn zijn, kunnen ze als brandstof worden gebruikt. Ze branden met een felle vlam.

Uit: Le Sueur, Alec, Een hotel op het dak van de wereld, vijf jaar in Tibet